Att köpa husvagn är starten på ett roligare fritidsliv

Att köpa husvagn

En husvagn är en biljett till frihet och upplevelser samtidigt som du har möjlighet att ha ett bekvämt boende med dig på hela resan. Husvagnslivet passar den som vill ha en fast punkt på en camping och upptäcka omgivningarna för att sedan ge sig ut på vägarna igen. En begagnad, fukttestad och mögelkontrollerad husvagn finns alltid hos oss eftersom alla husvagnar som säljs är begagnade och genomgångna av rutinerade mekaniker. Dessutom köper du vagn med garanti.

När är det bästa att köpa husvagn?

Rent säsongsmässigt kan det vara en god idé att skanna marknaden under tidig höst eller kanske även vinter. Det är lågsäsong för husvagnslivet då, och det påverkar även prisläget. Att välja begagnat framför en ny husvagn är en ännu bättre affär om du frågar oss. Genom åren med att välja ut, kontrollera och sälja både motorfordon, husvagnar och husbilar, så är det fortfarande tydligt hur mycket av värdeminskningen du slipper betala för när du väljer begagnat samtidigt som du får ett riktigt bra fordon. Det gäller dock att du får tag i rätt fordon, för det finns vissa nackdelar med ett begagnat köp av husvagn. Speciellt fuktproblem ska du vara observant på. Men du minimerar riskerna rejält om du väljer ett kontrollerat fordon som har garanti. Det hittar du hos oss.

Vad ska du tänka på vid husvagnsköp?

Sätt en budget som passar din ekonomi och tänk på att oavsett var du köper din husvagn så krävs nästan alltid en kontant handpenning. Det innebär bland annat hos oss att du kan lämna ett annat fordon som täckning gör kontantinsatsen.

Kontrollera så att det inte finns fuktskador eller risk för att fukt i vagnen. Speciellt takfönster kan läcka och orsaka mögel- och fuktskador. Alla husvagnar och husbilar som kommer till försäljning hos oss är noggrant testade för fukt. Det betyder att när du köper av oss, har du en husvagn eller husbil med problemfri inomhusmiljö. 

Har du rätt körkort för den vagn du vill köpa och köra? Innan du börja leta och fästa dig vid en husvagnsmodell. Ta reda på hur mycket din bil får dra och vad ditt körkort tillåter. Att kontrollera det först gör letandet lättare och mer relevant.
Vill du veta mer om våra husvagnar, husbilar och motorcyklar som just nu är till salu?
Hur bekvämt vill du har det för att trivas i en husvagn och hur många ska bo vagnen. Var inte för snål med utrymmet och lägg extra tid på att hitta en sänglösning som passar dina behov. På en kompakt yta blir det viktigt att all inredning och funktion passar. Lägg tid på att testa så att förvaring, sängar och annan inredning matchar det du vill ha.

Hur vill du använda din husvagn? Ska du köra mycket med vagnen eller vill du ha den uppställd på ett härligt ställe? Det avgör vilken modell som passar dig bäst. Tillsammans med oss har du ett bollplank och en partner som hjälper dig att ställa rätt frågor så du hittar fram till rätt modell.

Hur mycket kostar en husvagn?

Det beror helt på modell och storlek på vagnen, men rent generellt är en husvagn mer prisvärd än en husbil. Du kan få en rejält mycket större och lyxigare husvagn för mindre pengar än om du tittar på husbil. Dock krävs att du har en bil som får dra husvagnen och det kan också innebära att du behöver uppdatera dina körkunskaper och ta ett nytt körkort.

Vilket körkort gäller för att köra husvagn?

Se till att du har rätt körkort för din husvagn. Det finns olika alternativ beroende på vad din bil får dra och hur mycket som husvagnen väger:

B-körkort
Om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kg får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kg.
Med utökad behörighet får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kg.

BE-körkort
Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Här kan du ha en eller flera släpvagnar kopplade till fordonet. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kg.
Källa Transportstyrelsesn

Vad är skillnaden på husvagn, camper och plåtis?

Att campa blir allt med populärt. Det är ett smidigt sätt att ta sig ut i naturen och på äventyr, och med hjälp husvagn eller camper och plåtis, har du allt du behöver för att snabbt komma iväg. Det är i princip bara att packa och köra.

Med en husvagn har du boendet på släp efter bilen medan plåtis, camper eller camper van är en van, där hela bilen är byggd för övernattning och camping. Campervanen finns både som ny och som begagnad, där många bygger sin egen av en skåpbil. Funderar du på att köpa en begagnad är det viktigt att vara noggrann i både research och tester av bilen. En plåtis är oftast kortare än sex meter, och kräver också bara B-körkort för att kunna köras.

Plåtisen har nästan alltid en öppningsbar dubbeldörr bak, passagerardörrar på båda sidor samt en skjutdörr på höger sida.