Fördelar med husvagnslivet i Sverige

Fördelar med husvagn

Det finns en rad fördelar när du väljer att berika livet med en husvagn. Framför allt är husvagnen lägre i kostnad än husbilen. Vagnen kostar mindre i sig, men du behöver oftast inte heller köpa ytterligare en bil till. Väl på semestermålet kan du ställa upp husvagnen på en camping och sedan göra utflykter med hjälp av din personbil. För dig som vill stanna länge på en plats är husvagnen perfekt eftersom du får mycket bekvämlighet för pengarna. Husvagnen är mer eller mindre en flyttbar sommarstuga.

Campingliv

Med en husbil och en husvagn har du alltid en bostad med dig. Du behöver inte betala för hotellnätter och du kan flytta dig precis när som helst. Husbilen är bättre för dig som vill se mer, och husvagnen mer för dig som vill vara längre tid på en samma plats. Men både husvagn och husbil ger dig naturupplevelser och frihet. I Sverige finns det ett stort antal campingplatser där du kan stanna, både campingplatser med hög standard och det som kallas vildmarkscamping. Ett bra tips som kan vara bra att ha med sig för dig som inte är en van campare:

  • Utnyttja alla förvaringsutrymmen och packa smart. Se till att ingen packning kan åka runt i bilen eller husvagnen när du kör.  
  • Kör kortare turer i början för att se vad du behöver i packning och vad som inte behövs.
  • Se alltid till att gasolen är påfylld och fungerar.
  • Skaffa nivåklossar till husvagnen så att du alltid får en vagn som står jämnt.
  • Det är alltid bra att ha en extra kylbox som går på el.
  • Extra vattendunkar och en eller två rejäla ficklampor är bra att ha.
  • Fundera på om du behöver larm i husbilen eller husvagnen. Det ger extra skydd mot inbrott.
Vill du veta mer om våra husvagnar, husbilar och motorcyklar som just nu är till salu?

Var finns de bästa campingplatserna?

I grunden handlar det om vad du har för behov, och hur du vill skräddarsy dina upplevelser med husvagn och husbil. Är det viktigt att kunna bada? Vill du ha mycket folk omkring dig eller avskildhet viktigare? Hur bekvämt vill du bo vad gäller tvätt, toalett och dusch? Det allra viktigaste är att ge sig ut på vägarna och prova sig fram. Du kommer att hitta underbara pärlor och även platser som inte passar dig lika bra. En upplevelse får du dock alltid. Det är det som är den stora fördelen med camping – det blir alltid ett litet äventyr.

Inom SCR Svensk Camping finns det ett kvalificeringssystem som hjälper dig att välja campingplatser. Svensk Campingstandard innebär granskning av campingplatser där miljön, hygien, service, aktiviteter och events bedöms efter ett femstjärnigt system. Även vildmarkscampingar blir bedömda inom Svensk Campingstandard.

Hur många campingplatser finns det i Sverige?

Det finns både campingplatser som är ansluta till SCR Svensk Camping och det finns fristående campingplatser. Inom SCR Svensk Camping finns företag som tillsammans erbjuder 75 000 campingtomter och 9 000 stugor över hela landet. Fristående campingplatser varierar men runt 550 campingar och 600 ställplatser är en god uppskattning. Det finns både appar och webbsidor som kan hjälpa till i sökandet efter den optimala campingplatsen:

SCR Svenska Camping
Freedomtravel.se
Husvagn.se

Vad är en ställplats?

En ställplats är en plats där du kan stå för en eller två nätter. Det är en plats för en kort tids övernattning. På en campingplats kan husbilar och husvagnar ställas upp under långa perioder och där finns det också oftast faciliteter som el, vatten, dusch och toaletter.